Már évezredekkel ezelőtt használták az ókori görögök és rómaiak gyógyászati célokra. A növény fényes, fekete magvai azok, melyek gyógyhatással rendelkeznek. Leginkább májbetegségek kezelésére ajánljuk.
A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a görögdinnye. Strandon, út mellett, piacon, boltokban, mindenütt beszerezhető. Nagyobb gondot okoz, hogy jó érettet válasszunk, de ez kicsit szerencse dolga is. A kopogtatós módszerrel a friss dinnyét találhatjuk meg, az állott (megütődött) dinnyének felismerhető a hangja.
A nyár bővelkedik a finom, ugyanakkor egészséges, esetenként gyógyító hatású gyümölcsökben. A sárgadinnyének is most van a szezonja.
Tápértékét a következő anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz cink, kobalt és króm, A vitamin, niacin, riboflavin, thiamin, folic sav és C vitamin.
Az indián törzsek századokon keresztül használták sebek gyógyítására, vagy kígyómarás ellenszereként. A kasvirág természetes antimikrobás és fertőzésgátló és véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozó mikrobák ellen.
Az ókori görögök az édesgyökeret köhögés csillapítására és gyomorpanaszok ellenszereként használták és kiváló volt az idült fáradtság kezelésére is.