Mindent az ánizsról - Legfrissebb

Mindent az ánizsról

Mindent az ánizsról

Sokan kedvelik, sokan kevésbé, de annyi bizonyos, hogy az ánizs jellegzetes ízt ad mindennek, amiben megtalálható. Fűszerként jellegzetes illatú, édes aromájú mag, teasüteményeket, péksüteményeket ízesítenek vele, virágját és levelét pedig salátákhoz teszik. Az ernyősvirágzatúak közé tartozó, a Földközi-tenger környékéről származó, de nálunk is termesztett növény magjából készült gyógyteát a népi gyógyászatban elsősorban a csecsemők és kisgyermekek gyomor- és bélgörcseinek megszüntetésére itatják.

Az ánizs hatóanyagai közé tartozik a benne megtalálható 1,5–6 százaléknyi illóolaj (transz-anetol), a kumarinok, a kolin és a flavonoidok. Többféle rendkívül kedvező hatást is gyakorol a szervezetre: köptető, hurut- és váladékoldó, illetve görcsenyhítő a beteg légutakon. Ugyanígy az emésztőrendszernek is kedvező: emésztést, epekiválasztást serkentő, szélhajtó, puffadáscsökkentő hatása van. Mindenütt fertőtlenít, mivel antibakteriális és gombaölő hatásokkal is rendelkezik. Mindemellett fokozza a tejelválasztást is. Használatakor ritkán allergiás reakciók fordulhatnak elő.

Ánizstea

1 teáskanálnyi összetört ánizsra öntsünk 2-3 dl forró vizet, és hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő, csecsemők hasgörcse ellen is alkalmazható teát kapunk.

Ánizsolaj

100 ml olívaolajhoz tegyünk 1 evőkanál összetört ánizst, majd sötétben hagyjuk érlelni 1 héten át. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Kismamák emlőinek ánizsolajjal történő kenegetése serkentőleg hat.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu