A sárgarépa
A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) nagyon fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és temesztjük. Elsősorban levesek ízesítésére, hidegkonyhai, konzervipari, készítmények, de bébiételek is készíthetők belőle. A nálunk termesztett fajták 7 mg karotint, de szénhidrátot, B-vitamint és kevesebb C-vitamint is tartalmaznak. Erdély egyes vidékein murok a neve.
A pemetefű
A pemetefű az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, utak mentén, töltéseken, parlagokon, legelőkön megtalálható, évelő növény. Íze keserű. A növény felső, virágos hajtását használják gyógyászati célokra, május-június folyamán gyűjtik. Az elvirágzott állapotban lévő pemetefüvet már ne használjuk gyógyításra.
A futás
A legtöbb sportágban - a teniszezéstől az evezésig - a futással szerzik meg a sportolók azt az alap általános állóképességet, amellyel képesek a saját sportáguk által támasztott követelményeknek megfelelni. Az erős szívizomzat, alacsony terheléses és nyugalmi pulzusszámok és kiszámítható, megbízható szívműködés a szervezet terhelhetőségének alapja.
Orbáncfű (Hypericum Perforatum)
Erdőszélek, füves, cserjés helyek gyakori növénye ez az orbáncfűfélék (Guttiferae) családjába tartozó évelő növény. Népies elnevezései: csengőfű, csengőlinka, kozmadinor, lyukaslevelűfű, Szent Antal virága, Szent János füve, Jézus füve.
Levendula
Ha a nyár folyamán még nem tettük meg, most pótolhatjuk a levendula gyűjtését. Ez a lilás virágú, kellemes, üde illatot árasztó, ajakosvirágúak családjába tartozó növény, a Földközi-tenger vidékéről származik. Nálunk is közkedvelt, gyakori dísze a kerteknek, de sok helyen termesztik is.