Eper
Május illatos, vörösen fénylő, kívánatos gyümölcse az eper. Ez a csábító, ízletes, lédús gyümölcs azonban nemcsak zamatával tud kényeztetni bennünket, hanem jótékony hatással van szervezetünkre. Hatóanyagai kívülről belülről egyaránt alkalmasak például a bőr ápolására. Emellett alacsony kalóriatartalmánál fogva fogyókúrák, tisztítókúrák egyik ideális gyümölcse.
A kurkuma, más néven sárga gyömbérgyökér, a currypor fő alkotóeleme. Több ezer éve alkalmazzák az indiai és a kínai gyógyászatban. Indonéziában, Kínában és Indiában termesztik. A növény gyökérszerű szárát zúzzák porrá, és azt használják fel. A konyhában fűszerként, tartósítószerként és színezőanyagként használhatjuk.
A „téli vitamin”
A téli szegényesebb zöldségkínálat ellenére is gyakran elmegyünk az egyik kiváló téli vitaminforrás, a fekete retek mellett. Pedig megérdemelné, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk neki. A fekete retket a magyar népi orvoslásban gyógynövényként is számon tartják.
A fokhagyma
Egyik legősibb kultúrnövényünk a fokhagyma. Kínában már öt ezer évvel ezelőtt termesztették, de kedvelt volt az ókori Egyiptomban, és a mediterrán birodalmakban is. Érdekesség, hogy fokhagymát találtak Tutanhamon sírkamrájában is. Napjainkban a világ szinte minden táján kedvelt, és használt fűszernövény.
A gyermekláncfű, pongyolapitypang, vagy kutyatej, Európában őshonos növény, mely gyógynövényként és salátaként is alkalmazható. A tavasz melege korán növekedésnek indítja a gyakorlatilag mindenhol megtalálható, kertben, réten, mezőn, erdőben tömegesen élő növényt.