Egyszerű és nagyszerű
Sárgarépa mindenkinek
Egész télen kapható viszonylag olcsón egyik legjobb vitaminforrásunk a sárgarépa. Azon kívül, hogy kellemes ízű, rengeteg formában felhasználható zöldség, az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen eleme. Legértékesebb biológiai hatóanyaga a béta-karotin, ez adja sárga színét is. A béta-karotint antioxidánsként tartjuk számon, mely szerepet játszik a szervezet védelmében.
Részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában, amelyek többek között felelősek bizonyos rákos megbetegedések, és az érelmeszesedés kialakulásáért. A béta-karotin az emésztési folyamat során A-vitaminná alakul át. A-vitamin szükséges a növekedéshez, a csontfejlődéshez, valamint az immunfolyamatok, a látás és a hámszövet épségének fenntartásához. Vízkötő képessége, gélképző hatása az epesavak és a toxikus anyagok megkötését eredményezi, rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozott bélműködést eredményez.
Alacsony energiaértéke – 218 kJ (52 kcal) – is hozzájárul ahhoz, hogy számos diétában fogyasztható, így pl. fogyókúrában, szív- és keringési betegségekben egyaránt.
A sárgarépa a csecsemők egyik első főzelékféléje. Soha ne főzzük bő vízben, inkább pároljuk egy kis almaszelettel együtt, így a benne lévő ásványisó- és cukortartalma miatt semmi ízesítést sem igényel. Pépesítés után pár csepp citromlével fokozhatjuk vitamintartalmát.
A nagyobb gyermekek szívesen rágcsálják nyersen is a jó fütyülés reményében, arra azonban ügyeljünk, hogy mindig alaposan tisztítsuk meg mielőtt nekik adjuk. Nem árt tudni – bár előfordulása nem gyakori –, hogy nagy a mennyiségű béta-karotin-tartalmú termékek (sárgarépa, sütőtök) tartós fogyasztása esetén a bőr átmenetileg sárgás színűvé válhat. A jelenség teljesen ártalmatlan, a béta-karotin-bevitel csökkentésével fokozatosan elmúlik.
A sárgarépa kíváló tulajdonságait a szépségápolásban is hasznosíthatjuk, de vigyázzunk, közvetlenül ne vigyük fel a bőrünkre, mert foltosodást okozhat. Arckrémekbe, egyéb hordozóanyagba keverjünk kicsavart répalét, így tegyünk frissítő pakolást arcunkra.
Gyümölcscentrifuga segítségével könnyen készíthetünk friss répalevet, melyet akár önmagában, akár narancs-, vagy almalével keverve is fogyaszthatunk. Ha nincs centrifugánk, a lereszelt répából, ritka szövésű vászonzsák segítségével is préselhetünk levet.
Befejezésül egyik kedvenc téli salátám receptjét osztom meg Önökkel, amit természetesen nem csak télen lehet készíteni:
Tisztíts meg 2-3 szál sárgarépát, és 3-4 db. almát. Reszeld le őket, tégy hozzá 1-2 evőkanál mézet, 1 citrom vagy narancs levét. Óvatosan keverd össze, díszítésül szórd meg hántolt szotyolával, vagy durvára vágott dióval. Önmagában könnyű vacsoraként, vagy sajtok mellé, esetleg sovány sült hús mellé ajánlom, de akár desszertként is fogyasztható. Garantáltan az egész család kedvence lesz.