Vitamin a hó alól
Madársaláta
A tavasz első éledező növényei közt találhatjuk a madársalátát, vagy más néven galambbegy salátát. Szinte a hó alatt kezdi növekedését, ezért nagyon korán szedhető. Európában, így hazánkban is szinte mindenhol vadon él, megtalálható elhagyott kertekben, réteken, erdei tisztásokon.
Tavaszi sétáinkra érdemes növényhatározót magunkkal vinni, mert sokkal könnyebb felismerni a sokak által gyomnak nézett hasznos kis növényt. A madársaláta kisebb levél kötegekből áll, melynek színe élénk zöld, leveleinek alakja pedig leginkább rövidnyelű kanálra hasonlít. A fiatal növény íze különlegesen zamatos, levelei lédúsak. A madársaláta igen gazdag B1- és C-vitaminban, az ásványi anyagok közül nagy mértékben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és cinket. Remek rostforrás, így jótékonyan hat az emésztésre is. Franciaországban és Svájcban nagyon kedvelt saláta növény. Hazánkban kevéssé ismert, de aki egyszer megismerkedett vele biztosan rendszeres fogyasztójává válik. Gyerekekkel érdemes gyűjteni, mert játszva megismerkednek a növényekkel, és a saját szedésű salátát is szívesebben fogyasztják. Elkészíteni a fejes salátához hasonlóan, ezer féle módon lehet.
Ízelítőül egy-két recept:
Galambbegysaláta: A fiatal leveleket megtisztítjuk, megmossuk. egy evőkanál mustár, egy evőkanál citromlé, négy-öt evőkanál olivaolaj, csipet só, kevés cukor, kettő szál apróra vágott újhagyma, vagy csokor snidling keverékével meglocsoljuk.
Galambbegysaláta karfiollal: A megtisztított, leforrázott karfiolt (400 g) darabokra (rózsáira) szedjük, majonézes salátaöntettel bőségesen leöntjük, megmosott, lecsepegtetett, kissé megtört galambbegylevelekkel (200 g) vegyítjük.
Jó étvágyat, jó egészséget!