Vegyük komolyan a céklát!
Méregtelenít, gyógyít és lúgosít
A népi gyógyászatban már régóta ismerik és alkalmazzák a céklát, többek között vérképzésre. Emellett méregtelenítő és súlycsökkentő hatású is. Mindemellett védelmet nyújt a rák több válfajával, főként a gyomorrákkal szemben.
Bár a hagyományos orvoslás képviselői egészen a múlt századig „nem vették komolyan” a céklát, ma már számos betegség esetén javasolják annak fogyasztását, kiegészítő kezelésként. A cékla a benne lévő B-vitaminnak és folsavnak köszönhetően jótékony hatással van az idegrendszerre, valamint a hámszövet és a nyálkahártya állapotára. Mindemellett gazdag antioxidáns C-vitaminban is. Nem kiemelkedő mennyiségben, ám a szervezet számára a legoptimálisabban hasznosítható formában tartalmaz vasat is, így elősegíti a vörösvértestek regenerálódását. Különösen javallott a fogyasztása vérszegénység és leukémia esetén. Kálium- és kalciumtartalmából adódóan erősíti az izmokat és a csontokat. A céklában lévő növényi rost, a pektin serkenti az emésztést, illetve megköti az epesavakat, a zsírsavakat és koleszterint. Fogyasztásával kialakíthatjuk, illetve fenntarthatjuk a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Mindemellett e zöldség rákellenes hatása is ismert. A népi gyógyászatban a menstruációs fájdalmak és a változókori panaszok enyhítésére, valamint a pattanások, mitesszerek elmulasztására is használják.
A céklát többnyire savanyúságként vagy főve fogyasztják. Mivel héjastul főzzük, alaposan mossuk meg, és annyi vízbe helyezzük, hogy éppen csak ellepje! Ha a vízbe kevés cukrot teszünk, megőrzi sötétlila színét, ami már önmagában is étvágygerjesztő. Kevesen tudják, hogy a cékla nem csak főve, hanem sütve is finom, és persze egészséges táplálék.
Egy nagyobb edényben keverjük össze 1/3 csészényi balzsamecetet, 1 teáskanálnyi apróra vágott rozmaringot, 1 gerezd hámozott, szintén apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, valamint 1/2 teáskanál provence-i fűszerkeveréket! Három közepes nagyságú céklát hámozzunk meg, vágjunk karikákra, majd a fenti mixtúrában pácoljuk legalább 20 percig! Közben gyújtsuk be a sütőt! Tegyük a cékladarabokat a páccal együtt nagyobb alufólia-darabra, majd minél szorosabban csomagoljuk be vele! Helyezzük a csomagot az előmelegített sütő rácsára, és közepes lángon süssük 25 percig, illetve addig, amíg a cékla meg nem puhul! Vegyük ki a cékladarabokat a csomagolásból, és tálalás előtt még helyezzük közvetlenül a rácsra 2–5 percig!