Fűszernövény az ókorból - Legfrissebb

Fűszernövény az ókorból

Fűszernövény az ókorból

A fokhagyma

Egyik legősibb kultúrnövényünk a fokhagyma. Kínában már öt ezer évvel ezelőtt termesztették, de kedvelt volt az ókori Egyiptomban, és a mediterrán birodalmakban is. Érdekesség, hogy fokhagymát találtak Tutanhamon sírkamrájában is. Napjainkban a világ szinte minden táján kedvelt, és használt fűszernövény.

Gyógyászati hatása bizonyított, szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterin szintet, megelőzi az érelmeszesedést, fertőtleníti az emésztőrendszert. Közismert vírusellenes és gombaölő hatása is. Influenzás időben érdemes rendszeresen fogyasztani. Bőrgyógyászok szemölcs kezelésére is ajánlják, mivel ezt a bőrbetegséget is vírusok okozzák. Alkalmazhatjuk külsőleg, fokhagyma péppel kenjük rendszeresen a problémás bőrfelületet, és használhatjuk belsőleg is, minden nap 1-2 gerezdet elfogyasztva. Nyers fogyasztásra a nagyfejű, telt gerezdű fokhagyma ajánlott, mert kevésbé erős az illata, és a gyomrunk is jobban tűri. Ha valaki nem bírja, vagy nem szereti, fokhagyma kivonatot tartalmazó kapszulákat, vagy tablettákat is beszerezhet.
A konyhában naponta szükségünk van fokhagymára, számtalan ételünk ízesítője. Fogyaszthatjuk főzve, sütve és savanyítva is. Nyersen saláták, öntetek, sós krémek alkotóeleme.

Egy kis ízelítő:

Fokhagyma leves

Hozzávalók: 8-10 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 5 dkg margarin, 2 dl tejföl vagy tejszín, 1 zsemle, 5 dkg sajt, őrölt fehérbors, só, petrezselyem zöldje.
A felolvasztott margarinból és a lisztből készíts világos rántást, majd add hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Engedd fel 8-9dl hideg vízzel vagy csontlével, adj hozzá finomra vágott petrezselyem zöldjét, fehérborsot, sót. Miután felforrt, lassan add hozzá a simára kevert tejszínt, vagy tejfölt, s még egyszer forrald össze. A zsemlét vágd apró kockákra, és pirítsd aranysárgára. Tálaláskor tedd a leves tetejére, szórd rá a reszelt sajtot is.

Krémes Fokhagyma Mártogatós

Hozzávalók:
1/2 uborka, magozott, kockára vágva, blanchírozva
2 fokhagyma gerezd,szétnyomva
1 dl extra szűz olivaolaj
1 érett paradicsom, magozva, apró kockákra vágva
15 ml fehérbor ecet
2dl tejföl
só, bors
A hozzávalókat tegyük egy lezárható edénybe, majd keverjük össze.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu