Ehető gyomnövény
Mi is az a porcsin?
A korai tavaszi idő azonnal előcsalogatja a kerti gyomnövényeket. Bosszankodás helyett gondoljuk át, melyiket mire tudnánk hasznosítani. A kövér porcsin hazánkban szántóföldi és kerti gyomnövény. A porcsinfélék családjába tartozik. Számtalan országban zöldségnövényként fogyasztják.
A Skandináv országokban például kis tálcákon árulják a zöldségesnél és ugyanúgy fogyasztják mint a zsázsát. Konyhai felhasználásra B-, C-vitaminban és ásványi sókban gazdag, enyhén sós ízű leveleit és fiatal hajtásait gyűjtik. Olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, mint az oxálsavak, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok, glikozidok. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintik az ételre.