Grapefruit, vagy citrancs
Hasznos és finom!
A grapefruit magas C-vitamin tartalma miatt a téli hónapokban nagyon hasznos déligyümölcsünk. Kicsit kesernyés íze miatt kevesen használják. A hártyák eltávolítása után íze sokkal kellemesebbé válik.
Az 1750-es években fedezték fel, valószinüleg Barbadosban. Az édes narancs és a körte alakú pummelo természetes keresztbeporzásának végeredménye lett a grapefruit. Régen „tiltott gyümölcs” -nek nevezték.Később változtatták meg a nevét grapefruitra, ami “szőlőgyümölcs”-öt jelent, mégpedig azért, mert a szőlőhöz hasonló fürtökben lóg a fán.
Nálunk kapható változatok közül a nagyobb fajta ízletesebb, aromásabb. A sárga grapefruit kicsivel édesebb, mint a rózsaszín, ez utóbbiban visziont beta-karotin is van.
Alacsony kalóriatartalmú, továbbá tartalmaz olyan enzimeket, melyek zsírégető hatásúak az emberi szervezetben, így fogyasztása testsúlycsökkenést eredményezhet. Javasolt egy-egy fél grapefruit elfogyasztása minden étkezés előtt fél órával. C, B, E, K. Vitamin,kálium, kalcium, foszfor.ásványi anyag ,valmint rostanyagot, gyümölcssavat tartalmaz.
Belsőleg: vértisztító, emésztést segítő, súlycsökkentő, immunerősítő (láz, meghűlés, hurut), roboráló, érvédő (visszértágulat).
Külsőleg: bőrproblémákra.
Grapefruit olaj:
Grapefruit gyümölcs magjából és húsából szétválasztással készült 1:5 arányú kivonat.
A grapefruit mag kivonat citrus bioflavonoidokat tartalmaz.
A citrus bioflavonoidok gyökbefogó és antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, a C-vitamin hatását fokozzák, bomlását gátolják. A kapillárisok kóros átjárhatóságát és törékenységét csökkentik. Az emberi szervezet zavartalan működéséhez szükséges ú.n. esszenciális anyagok, ezért P-vitaminnak vagy permeabilitási faktornak nevezik. A kivonat 800 baktérium- és vírustörzs, valamint 100 gombafaj és számos egysejtű parazita növekedését már nagy hígításban is gátolja, ugyanakkor a fiziológiás baktériumflórát nem károsítja
Alkalmazása: naponta 2-3x 10-15 cseppet egy pohár folyadékkal bevenni.
A grapefruit magas C-vitamin tartalma miatt a téli hónapokban nagyon hasznos déligyümölcsünk
Kicsit kesernyés íze miatt kevesen használják. A hártyák eltávolítása után íze sokkal kellemesebbé válik.
Gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissen sajtolt gyümölcslékeverékek, limonádék, teák ízesítője lehet.
Íme néhány recept:
Majonézes grapefruit saláta
2 db grapefruit
1 üveg őszibarack befőtt
majonéz
tejföl
mustár
fehér bors
Az őszibarackot alaposan lecsöpögtetjük, a grapefruitokat teljesen megtisztítjuk - belső hártyáktól is - és a barackkal azonos nagyságúra vágjuk. Elkészítjük a majonéz mártást, a gyümölcsöket belekeverjük, behűtjük.
Tálalás előtt a tetejét meg lehet szórni apróra vágott snidlinggel.
Fogyókúrázok figyelmébe is ajánlottak a következő receptek:
Grapefruit –kehely
grapefruit
krémtúró
A félbevágott grapefruit gyümölcshúsát kivájjuk a héjból, összekeverjük a krémtúróval és visszahelyezzük a graperuit héjba.
Alacsony az energiatartalma, és magas a vitamin-, és a rosttartalma, ezért télen is kitűnő vitaminpótló.
Zsírégető vitaminos joghurt
200g grapefruit pink (100kcal)
100g narancs(40kcal)
50g banán (50kcal)
50g ananász(50kcal)
2 dl natúr zsírszegény joghurt (100 kcal)
A grapefruit és a narancs levét kicsavarjuk, majd egy kis tálba tesszük, s a megmaradt gyümölcshúst a többi gyümölccsel együtt apróra vágjuk, melyeket szintén a tálkába teszünk, majd a 2dl zsírszegény joghurttal leöntjük őket. A tálka tartalmát jól összekeverjük, és már kész is a zsírégető csemege. Ha intenzívebb ízeket szeretnénk 1-2 órára hűtőbe tehetjük az alábbi módon elkészített zsírégető vitaminos joghurtbombát.
Vitamindús gyümölcsnektár
fél-fél darab narancs és grapefruit
valamint alma
pár csepp méz
kevés fahéj
A megtisztított gyümölcsöket vágjuk apró kockákra, majd tegyük a turmixgép kelyhébe. Adjunk hozzá kevés vizet, ízesítsük mézzel és szórjuk meg kevés fahéjjal. Pár percig magas fokozaton turmixoljuk össze.
Jó egészséget!
Vitáltippek